Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu tedavisi kişinin hem sağlığı, hem de sosyal ilişkileri açısından çok önemlidir. Tıpta ‘Halitosis’ olarak adlandırılan ağız kokusu; özgüven kaybı, psikososyal stres ve sosyal baskı gibi problemlere yol açar.
Ağız Kokusu Nedenleri
Bu durumun sebebi fizyolojik, patolojik veya her ikisi de olabilir. Ağız kokusuna yol açan faktörlerden başlıcaları şunlardır:
- Sistemik hastalıklar (Böbrek rahatsızlığı, karaciğer yetmezliği, diyabet vb.)
- Tükürük salgısının normalden az olması
- Ağız, diş ve diş eti hastalıkları
- Diş taşları
- Kötü durumdaki protezler, dolgular ve implantlar
- Ağız kuruluğu
- Diş çürükleri
- Yarık damak sorunu
- Ağız kanseri
- Bademcik (tonsil) kaynaklı hastalıklar
- Sinüzit
- Menstrüasyon
- Uzun süreli açlık
- Kötü ağız hijyeni, temizlenmeyen yemek artıkları
- Turp, sarımsak ve soğan gibi odoriferöz gıdalar tüketmek
- Bazı baharatlar, kahve, alkol, yüksek protein içerikli yiyecekler
- Sigara kullanımı
- Mukoza hastalıkları, boğaz, burun ve sinüs enfeksiyonları
- Ağız içi enfeksiyonlar ve mantar rahatsızlığı
- Dil kökü tabakası (Pas)
- Geniz (postnazal) akıntısı
- Bazı ilaçlar
- Reflü ve mide ülseri
Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağız kokusu yaşayanlar için üretilen şeker, gargara ve sakız gibi ürünler sorunu tedavi etmez. Yalnızca çok kısa bir süre maskelemekle yetinir.
Fakat ağız kokusu farklı rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Örneğin mide-bağırsak veya solunum problemleri, kan ve bağışıklık sistemi hastalıkları, AIDS, lösemi, metabolik hastalıklar ve kronik böbrek yetmezliği bunlardandır. O yüzden ciddiye alınmalı; tanı ve tedavisi için uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Hastalar ağız kokusu şikâyetiyle kliniğe geldiklerinde önce hastanın ağız içi muayenesi gerçekleştirilir. Sorunun nedeni belirlendikten sonra buna uygun bir tedavi düzenlenir.
- Ağız içerisindeki protez veya köprüler eskimişse bunlar gıda birikimine yol açacağı için kötü kokuya sebebiyet verebilir. Bu durumda yenilenmesi gerekenlerin değiştirilir ve eksik dişlere yönelik tedaviler gerçekleştirilir.
- Ağız kokusunun nedeni dişlerde plak oluşumu ise, hekiminiz antibakteriyel ağız gargarası ve özel diş macunu önerisinde bulunabilir.
- Çürük diş varsa bunun tedavisi sağlanır, diş taşları temizlenir ve mevcut diş eti problemlerini gidermeye yönelik uygulamalar yapılır. Hekiminiz ihtiyaç duyarsa sizi bir periodontist yönlendirecektir.
- Enfeksiyon söz konusuysa bunu ortadan kaldırmak için antibiyotiklere başvurulur.
- Ağızda kuruluk problemi mevcutsa tükürük akışını uyarıcı oral bir ilaç veya yapay bir preparat verilebilir.
- Problem reflüden kaynaklanıyorsa mide asidinin etkisini azaltan ilaçlar kullanılır ve hastaya özgü bir diyet programı hazırlanır.
- Ağzı ve dişleri ilgilendiren tüm faktörlerin elimine edilmesinden sonra, kötü kokunun hâlâ geçmediği gözlemlenirse diğer sebeplerin araştırılabilmesi için gastroenterolog veya KBB uzmanıyla konsültasyon sağlanır.
- Bazen yapılan ölçümler neticesinde durumun psikolojik olduğu anlaşılır. Kişi ağzının koktuğunu düşünmesine rağmen herhangi bir sorun tespit edilmez. Buna ‘pseudohalitozis’ denir.
Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
- Düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinilmelidir. Her yemekten sonra diş fırçalamaya özen gösterilmelidir. Florür içerikli, bakterilere karşı etkili bir diş macunu kullanılmalıdır.
- Fırçanın erişemediği yerler ara yüz fırçası, diş ipi veya köprü altı ipi kullanılarak temizlenmelidir. Ayrıca dil yüzeyi de fırçalanmalıdır.
- Diş fırçası 3-4 ayda bir değiştirilmelidir.
- Sigara tüketimi azaltılmalıdır.
- Takma diş veya köprü kullanıyorsanız günde bir defa veya diş hekiminizin bildirdiği sıklıkta temizliğini yapmanız gerekecektir. Hekiminizin tavsiye ettiği ürünler varsa bunlardan başkasını kullanmamalısınız.
- Alkol ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Zararlı gıdalardan kaçınılmalı, sağlıklı beslenme tarzı benimsenmelidir. Çok şekerli gıdalar yemenin ağız kokusuna yol açtığı belirlenmiştir. Sarımsak ve soğan gibi yiyeceklerden uzak durmak da ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur.
- Her gün bol su tüketilmelidir.
- Diş hekimi yılda iki kez ziyaret edilmeli, rutin kontroller yaptırılmalıdır.